i write from my heart, based on what and how i feel..not to impress others, but to satisfy myself

Saturday, September 4, 2010

racism, politik dan agama di facebook T_T

firstly, i would like to stress here, this post is an opinion or maybe more accurately described as outcome of what i've seen in fb lately..this has nothing to do with politic or whatsoever...

i am quite observant of how some current issues effect the flow of "pages" in facebook. starting with the principal giving "racist statements", yang mane aku sendiri dikenalkn thru fb (thru my sis actually) yg tnjuk gambar police report regarding the matter made by a student. secara jujur, my first respond was, macam mane seorg cikgu boleh ckp mcm ni??pelajar 2 amanah guru, wajib kita ni mengajar tanpa sebarang prejudism tak kire la ape latar belakang pelajar 2, warna kulit, bangsa apatah lg agama. but that was it la...xde further comment da..sbb kl kite buat salah, xkire la kite ni sape, kt pay for what we did...

 then i saw, pages and pages being created in fb...ade plak bkait dgn politik, kaitkan dgn racism, ade page sokong, ade page kutuk....admin siap pesan 2, jgn kaitkn dgn isu bangsa mahupun agama..tp komen-komen yg aku nampak, nauzubillah, sama naik....xkire ape bangse, same je maki2, hina2...pelik, sejak bile islam halalkn kt hina org lain?n sejak bile budaya kt ni ade warna2 memaki dan menghina??

bile mencuri, org akn kene hukum....xde pn nk kene kait dgn bangsa...so, i observed..tgk jela kn...xde pn rase nk sibuk2 kat wall k ape..juz bace, tgk flow...tp bile pndang statement hina agama, xtau la rasa tersentuh sgt...sebak rs hati bile isu agama jadi mainan emosi...saya xpernah hina org agama lain, sbb kl org lain hina agama saya, saya marah...i'm not trying to act innocent, or berlagak suci...tapi, agama 2 kn isu sensitif..i'm done with comments yg mengutuk sesama sendiri....tolonglah bukak mata..

we live in a multi-racial country...kt ada mcm2 bangsa..the only way we can live together is by respecting one another. EARN RESPECT bukan dgn memaki o merendahkan org lain...i'm not being racist..i am a walking proof of anti-racism, my bloodlines include both indian and malay blood..so my xtra xtended family ada macam2 bangsa.....jd jgn accuse saya being racist when i speak out my mind.

hanya kerana saya cintakan bangsa saya, bukan bermaksud saya ULTRA-MELAYU
hanya kerana saya sayang agama saya, bukan bermaksud saya FANATIK AGAMA
hanya kerana saya ada pegangan sendiri, bukan bermaksud saya BERKIBLATKAN POLITIK
saya cuma seorang rakyat MALAYSIA yang beragama Islam

untuk maju, kita x boleh sekadar tuding jari, maki memaki, cakap bercakap tanpa sebarang tindakan..we have to wake up and strive. bak kata Hang Tuah,

"takkan Melayu hilang di dunia"

tapi, kalau kita tak belajar berdikari dan majukan diri, tak mustahil kita hilang di tanah kita sendiri...akhlak, ilmu dan akhlak kene seiring...

p/s: untuk renungan

kerana link inilah saya menulis...jgn kerana salah seorg, habis semua disalahkan, habis isu agama dikaitkan...mungkin ade akn berkata, bnde yg xjelas..tp pd aku, utk hidup bersama, kt kene avoid some of OUR nation's taboo words. :)

2 comments:

rao said...

nice sheela..mmg btui pe yg ko ckp..sedgkn aku INDIA n at same time aku nie ISLAM...keluarga angkt aku MELAYU..mmbr2 aku ramai MELAYU..
aku xth lh nape merka sume nia jd cmnie..mcm dh xde pegangan...

sheela said...

2la rao..aku panggil diri aku half-indian...xde niat aku pn nk jadi racist k ape...aku bercakap dari ape yg aku nampak..tp 2l..kdg2 org misinterpret ape kt ckp..pade aku satu je..kt sndiri kene betul..xperlu nk upload2 bnde pelik2..blog ni luahan ati aku

Post a Comment